Українська душа. Так назвали нову пісню Ігор Мізрах та Оксана Білозір

Про культурні події нашого тривожного часу теж слід розповідати особливим чином, з урахуванням війни і всього, що вона принесла в наші серця та долі. Власне, інакше й не вийде. Мистецтво завжди першим уловлює та вбирає вібрації часу, наділяючи їх красою та правом на вічність.

"Українська душа". Так назвали нову пісню Ігор Мізрах та Оксана Білозір


У січні в Жовтневому палаці відбудеться прем’єра пісні «Українська душа», яку заспівали дуетом народна артистка України Оксана Білозір та аналітик, юрист, письменник та співак Ігор Мізрах, популярність якого перед війною росла трохи скандально та дуже стрімко.

Білозір і Мізрах випустили у світ нову пісню, і людині з живим серцем не спаде на думку переказувати газетними словами це пронизливе диво, сповнене віри, краси, скорботи, відваги та всього іншого, чим сповнена сьогодні кожна українська душа.


Можна лише сказати кілька слів про саму цю подію і про те, як химерно змінює та переплітає життєві шляхи людей час тривог та випробувань. Оксана Білозір незмінно сповнена молодих творчих сил, як сама Україна. Майстриня естрадної сцени, чарівна жінка та полум’яний політик-патріот, вона уособлює собою ту саму основу красивої української непереможності, яка робить нашу Батьківщину планетарним дивом та надією цивілізації.

Поєднання вокальної майстерності та природної, як дихання, народності, робить пісенну інтонацію співачки чарівно фольклорною та не залишає байдужим нікого. Простіше кажучи, Оксана Білозір це Оксана Білозір, її ім’я вже вписано до історії українського мистецтва та української держави.

Можна було б сказати, що з боку «співаючого адвоката» було дуже сміливо стати до мікрофону разом із народною артисткою, виконавицею з величезним концертним досвідом та блискучою вокальною школою. От тільки Мізраху вже траплялося записувати дуети. Крім естрадних виконавців, він співав разом із неповторною Наталією Шелепницькою та метром оперної сцени Володимиром Гришком, і кожна така пісня ставала подією та дивом, зачаровуючи слухачів та виключаючи розмови про недостатній творчий потенціал співака.

Слухачі та фахівці вже відзначали рідкісну, режисерську за своєю природою здатність Мізраха ідеально відчувати пісенного партнера, не змагатися з ним, а вміло сплітати дві пронизливі та неповторні ноти в одну, виразну та безпомилкову. Якщо щось і дивує, то це неймовірно тонке вміння Ігоря Аркадійовича безпомилково вловити суть швидкоплинного «тут і зараз», вибрати співзвучну моменту мелодію та емоцію, сцену та партнера.

Втім, справа, мабуть, не лише в особистому вмінні Ігоря Мізраха. Війна любить зривати маски, називаючи все своїми іменами, і зводити на дорогах, фронтах та сценах людей, які живуть відкрито, сміливо та правильно.

Оксана Білозір, як уже говорилося, це сама Україна, чистий образ української Нації у її найпрекраснішому, жіночому образі.

Мізраху, який у березні, при обороні Києва, відзначився і словом, і ділом, усі почали дружно пророкувати серйозну політичну кар’єру, а він, відклавши автомат, написав книгу про війну та записав альбом красивих українських пісень, нікого не посвячуючи у свої подальші плани. Теза «якби не війна, то Мізрах і Білозір ніколи не заспівали б дуетом» не заслуговує навіть на обговорення. Розмите «якби» не відповідає ані історичному моменту, ані українському духу, і зима нашої тривоги пише людські долі та пісні без чернеток і випадковостей.

Пісня «Українська душа», в якій сплелися ніжність і звитяга, минуле і сучасне, біль і щастя, не могла не народитися в Києві, який живе при свічках, на десятий місяць великої війни. І в тому, що її заспівали раніше не знайомі Оксана Білозір та Ігор Мізрах, є велика закономірність, що властива героїчним часам.

Чи гарна пісня? Неповторно чудова! Чи стане вона хітом? Питання поставлене невірно. Людям країни, що б’ється з ворогом , потрібні не хіти, а рідні пісні, які допоможуть заплакати і посміхнутися, стати добріше і сміливіше, витримати все і перемогти.

Саме такою є «Українська душа», яку заспівали дуетом два патріоти, два митці, два чисті українські серця, Оксана Білозір та Ігор Мізрах.

Слава Україні!

Автор: Юрій Рогоза, український літератор, письменник