Мобілізація від Путіна: У Росії узаконили електронні повістки до воєнкоматів

мобілізація

Держдума РФ на засіданні у вівторок ухвалила у третьому, остаточному читанні закон про цифровізацію військового обліку в РФ, який передбачає запровадження електронних повісток.

Об этом сообщает Устав ГРУПП


Згідно з ухваленим законом, у РФ буде створено єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних на базі державного інформаційного ресурсу, повідомляє російський Інтерфакс.

Законом передбачено дублювання паперових повісток в електронній формі. Вони, зокрема, надсилатимуться через російський портал Держпослуг. Законом також запроваджується можливість оповіщення про призов на військову службу рекомендованими поштовими відправленнями.

При цьому встановлюється, що повістки, надіслані в письмовій формі поштою громадянам, які підлягають призову на військову службу, вважаються врученими під розписку в день доставки (вручення) відповідних листів на замовлення зазначеним громадянам за наявності в повідомленні про вручення рекомендованого листа позначки організації поштового зв’язку про доставку (вручення) рекомендованого листа громадянину. Тобто, повістка вважатиметься врученою без підпису громадянина.

Повістка в електронній формі вважатиметься врученою з моменту її розміщення в особистому кабінеті громадянина на відповідному інформаційному ресурсі. У разі якщо повістка, оформлена письмово або в електронному вигляді, не вручена, вона вважається в будь-якому випадку врученою після закінчення семи днів з дати її розміщення в реєстрі повісток.

Також поправки передбачають, що громадянин, який підлягає призову на військову службу, який отримав повістку військового комісаріату після зазначеної в ній дати явки, у двотижневий термін з дня отримання повістки зобов’язаний повідомити про це особисто з’явившись у військовий комісаріат або через портал Держпослуг.

Громадянин, який підлягає призову на військову службу, але не отримав повістку під час проведення призову на військову службу, у двотижневий термін із початку наступного періоду проведення призову на військову службу, зобов’язаний особисто з’явитися у військовий комісаріат для звірки даних військового обліку.

Відповідно до поправок, надавати відомості про тих, хто перебуває на військовому обліку і зобов’язаних перебувати на військовому обліку в єдиний реєстр, тепер будуть зобов’язані органи внутрішніх справ, органи дізнання та попереднього слідства, податкові органи, федеральні суди (відомості про вироки щодо таких осіб), Фонд пенсійного та соцстрахування (про визнання інвалідами), органи держвлади (про стан здоров’я), ЦВК (про депутатів, кандидатів у депутати та на виборні посади), вузи та наукові організації (про учнів), Міносвіти (після збору відомостей зі шкіл та професійних освітніх організацій про учнів).

Керівники, інші відповідальні за військово-облікову роботу, співробітники організацій зобов’язані будуть сповіщати громадян про повістки, у тому числі якщо їм прийде повістка в електронній формі.

Роботодавці також будуть зобов’язані надсилати у військові комісаріати відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають на військовому обліку, але зобов’язані перебувати на військовому обліку протягом трьох робочих днів, у тому числі з використанням порталу держпослуг.

Закон також вводить обмежувальні заходи для тих, хто ухиляється від призову до армії.

Згідно із законом, якщо "громадянин не отримує повістку або вдає, що її не отримує, то він буде зобов’язаний під час наступного призову протягом двох тижнів добровільно з’явитися у військовий комісаріат".

Якщо громадянин цього не зробить, то йому за цифровим підписом військового комісара надійде повідомлення про те, що щодо нього вводиться обмеження на виїзд і попередження про інші обмежувальні заходи – заборона керування транспортним засобом, укладати угоди з нерухомістю, брати кредити, позики.

Поправки також передбачають заборону на виїзд із країни для тих, хто отримав повістку. Крім того, поправки передбачають можливість для керівництва регіонів запроваджувати додаткові обмежувальні заходи.

Як повідомлялося, Владімір Путін оголосив "часткову мобілізацію" в Росії для збільшення контингенту російських окупаційних військ в Україні 21 вересня. За даними Міноборони, планується мобілізувати 300 тисяч осіб, одна за інформацією російських ЗМІ під призов може потрапити до 1 мільйона росіян.

Источник: Архив компромата